Lavendel & Lantliv

Lavendel & Lantliv

Välkommen till min blogg

Här läser du om allt ifrån vardagliga reflektioner till väntade och oväntade händelser med fix och trix hemma och borta.Skogens guld!

SkafferietPosted by Eva-Lena Sat, September 29, 2012 10:36:38
Min absoluta favoritsysselsättning på hösten är svamp plockning. Jag har plockat svamp sedan jag var pytteliten. Mamma och pappa var mycket ute och plockade och jag fick följa med innan jag kunde gå. Det är så himla rofyllt och jag fyller på mitt livsbatteri till brädden.

Som en sann svampälskare så har jag mina ställen i hemligt förvar och flera ställen har jag ärvt av mamma och jag är helt säker på att hon är med mig när jag åker dit.

I veckan som gått har min svamptork gått för högtryck och burkarna börjar trängas i mitt skafferi. Men fler lär det bli för jag kan inte låta bli att plocka skogens guld och så får jag ju också anledning att använda de fina gamla bygelburkarna. Den torkade svampen använder jag sedan hela året fram till nästa höst till goda soppor, såser och i grytor.

Jag brukar ge bort lite också och det brukar alltid vara uppskattat.

Den gröna plåtburken ligger mig extra varmt om hjärtat. Den har jag fått av min svärfar. Den minns han sedan han var liten. Den användes i det forna Östergrenska hemmet som kaffeburk. Det kan man nästan förstå när man ser hur härligt sliten den är. till och med färgen har slitits bort.

Tack för alla fina kommentarer om biobänken i tidigare inlägg både här och på fb och mejl. Det värmer extra mycket ska ni veta.

Imorrn står jag och säljer på höstmarknaden på hembygdsgården i Hamrånge. Välkommen dit mellan 11-15.

  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Eva-Lena Tue, October 02, 2012 09:19:59

Ja det sa min mamma också men jag provade ändå och jag tycker inte att de blev beska. Det är möjligt att vissa kan bli det.

Posted by ejmis.blogg.se Mon, October 01, 2012 19:32:37

Jag har hört att gula ska bli beska när dom torkas men det är kanske inte sant.

Posted by ~Mitt lilla bo Mon, October 01, 2012 10:47:33

Min pappa hade många hemliga ställen och kom alltid hem med mängder av kantareller. Men på den tiden jag noll intresserad av svampplockning. Men sedan han gick bort onödigt tidigt har jag varit mer och mer ute på svampjakt, det känns som om jag kommer honom närmare och för att minnas.. Jag ångrar att jag aldrig visade något inresse över det som jag vet gav honom sinnesro osv, att jag aldrig följde med, att jag inte var intresserad av att fråga vart han varit. Jag gillar inte svamp alls men jag gillar att plocka den...det jag plockar ger jag bort i en eller annan form.http://livsdrom.wordpress.com/

Posted by Eva-Lena Sun, September 30, 2012 18:01:24

Hej ejmis

Ja , jag torkar gula också, det tar lite längre tid i torken och de blir inte lika knastertorr som höstisarna men det går hur bra som helst, prova vetja!

Ha en fin dag!

Eva-Lena

Posted by ejmis.blogg.se Sun, September 30, 2012 15:32:44

Torkar du gula kantareller också?