Lavendel & Lantliv

Lavendel & Lantliv

Välkommen till min blogg

Här läser du om allt ifrån vardagliga reflektioner till väntade och oväntade händelser med fix och trix hemma och borta.



Marmeladkokning!

SkafferietPosted by Eva-Lena Tue, November 20, 2012 07:16:15
Första advent närmar sig med stormsteg och då ska jag stå och sälja på marknaden hemma i byn. Det blir lite samma tema som tidigare lite grejer som är kvar från butiken och lite som jag knåpat ihop själv. Det jag säljer mest av är "Morfars grymma senap" och fikonmarmeladen som jag brukar göra till jul med en doft av kanel i. Den är supergod till ädelost och pepparkaka.

I helgen ska marmeladen kokas och alla stjärnor ska upp i fönstren eftersom jag inte hinner nästa helg. En och annan kopp med glögg ska också hinnas med och lite mys förstås.

Fin tisdag på er!

  • Comments(3)//blog.lavendelolantliv.se/#post494

Bakförråd!

SkafferietPosted by Eva-Lena Thu, November 08, 2012 10:48:00
Det börjar närma sig farsdag och jag tänkte baka en tårta. Så jag började inventera bakförrådet. Åh hjälp vad mycket dubbletter. Hur många gånger har jag inte stått i affär och funderat, har jag sånt här hemma? och köpt ändå liksom. Nu har jag rensat och det fanns en del som gått ut i datumet bland annat en påse glögg kryddor som fortfarande doftar himmelskt, de får ligga här och dofta. Stjärnanisen ska jag använda till julens dukning.

Den här måste jag slå ett slag för, ekologiskt äkta vaniljpulver, sanslöst mycket smak och behövs bara pyttelite.

Hanna, jag köpte slingan på Rusta men jag kommer inte ihåg vad den kostade.

Redan torsdag!

  • Comments(1)//blog.lavendelolantliv.se/#post487

Skogens guld!

SkafferietPosted by Eva-Lena Sat, September 29, 2012 10:36:38
Min absoluta favoritsysselsättning på hösten är svamp plockning. Jag har plockat svamp sedan jag var pytteliten. Mamma och pappa var mycket ute och plockade och jag fick följa med innan jag kunde gå. Det är så himla rofyllt och jag fyller på mitt livsbatteri till brädden.

Som en sann svampälskare så har jag mina ställen i hemligt förvar och flera ställen har jag ärvt av mamma och jag är helt säker på att hon är med mig när jag åker dit.

I veckan som gått har min svamptork gått för högtryck och burkarna börjar trängas i mitt skafferi. Men fler lär det bli för jag kan inte låta bli att plocka skogens guld och så får jag ju också anledning att använda de fina gamla bygelburkarna. Den torkade svampen använder jag sedan hela året fram till nästa höst till goda soppor, såser och i grytor.

Jag brukar ge bort lite också och det brukar alltid vara uppskattat.

Den gröna plåtburken ligger mig extra varmt om hjärtat. Den har jag fått av min svärfar. Den minns han sedan han var liten. Den användes i det forna Östergrenska hemmet som kaffeburk. Det kan man nästan förstå när man ser hur härligt sliten den är. till och med färgen har slitits bort.

Tack för alla fina kommentarer om biobänken i tidigare inlägg både här och på fb och mejl. Det värmer extra mycket ska ni veta.

Imorrn står jag och säljer på höstmarknaden på hembygdsgården i Hamrånge. Välkommen dit mellan 11-15.

  • Comments(5)//blog.lavendelolantliv.se/#post459

Jag är rik!

SkafferietPosted by Eva-Lena Sun, September 02, 2012 09:42:28
Jag känner mig rik och tillfredsställelsen är total. När jag får fylla mitt skafferi med burkar fyllda med det jag plockat och gjort själv. Fyra stora burkar blev det av lingonen jag plockade i veckan. Lingonen är inte riktigt mogna överallt så jag plockade på de tuvor som är i solen, där var det riktigt röda och fina bär. Jag ska åka dit igen om någon vecka och hämta resten. De bären ska jag frysa in och göra sylt mitt i vintern. Då om någon gång känns det så himla bra att ta fram både blåbär, hallon, svart och rödvinbär för att inte tala om rabarber och göra goda pajer, saft eller sylt.

Burkjakten fortsätter och dessa fina ganska stora burkarna hittade jag på Dollarstore för bara 10kr styck.

Idag ska jag "jobba" på hemslöjdens dag i Hagsta skola min väv ska gå varm!

  • Comments(0)//blog.lavendelolantliv.se/#post439

Citruspress!

SkafferietPosted by Eva-Lena Wed, August 15, 2012 07:57:30
Förberedelserna är i gång för höstens marknader i byn. Som vanligt tänkte jag göra lite eget som "Morfars grymma senap" som jag har sålt bra av. Till det jag ska göra behövs burkar och det är en ständig jakt på det, svårt att hitta billiga burkar.

Sist jag var ute på jakt så hittade jag den här fina citruspressen i glas. Jag bara gillar den fina koppen med de grova måtten på och faktiskt ganska stor så man kan använda den till annat. Den kommer väl till pass i höstens saft och syltkokningar. Och så passar den att stå framme på en hylla i vårt kök.

Idag börjar vävningen, äntligen!

  • Comments(0)//blog.lavendelolantliv.se/#post431

Rullrån!

SkafferietPosted by Eva-Lena Sat, August 04, 2012 07:23:23
Igår invigde jag min rullrånspinne som jag köpte på Växbo kvarn. Den fungerade alldeles utmärkt. Alla rullrån blev bra.

Det är ju lite pilligt och dagens spishällar i glas är väl inte optimalt för ett rånjärn.

Mamma gjorde alltid rullrån och när jag berättade för mina barn att jag skulle göra rullrån då blev det jubel för vem minns inte mormors goda rullrån. Så nu ska dom få ett gäng.

Titta va vackert järnet är och rånen blir som små hoprullade spetsdukar.

Det ska bli riktig sommar värme idag bäst att passa på att vara ute!

  • Comments(1)//blog.lavendelolantliv.se/#post421

Skrivrulle!

SkafferietPosted by Eva-Lena Fri, August 03, 2012 07:51:57

Nu börjar det bli moget och plockklart i skogen. Kollade på hallonen igår och på söndag tänkte jag åka och plocka lite. Det ska ju bli jättefint väder. Men först är det fredag och jag ska måla lite och klä om en stol som är färdigmålad.

Lite handling blir det också. Och kolla in den snygga skrivrullen som jag kallar den för. Såna minns man sedan förr satt på kontor. Men finns att köpa nya nu. Snyggt mot en vit vägg i pärlspont.

I morrn är Loppis Stallbacken öppet 11-15, Välkommen till Fallsmursvägen 19 i Axmarby. Kolla in oss på Facebook!

  • Comments(0)//blog.lavendelolantliv.se/#post420

Kryddlåda!

SkafferietPosted by Eva-Lena Sat, July 28, 2012 08:27:40
Måste rekommendera kryddhyllan på Ö o B. Dom har otroligt prisvärda kryddor och en del har inbyggd kryddkvarn som är super bra. Endast en tjuga per styck. Så man kan botanisera och köpa några på en gång. Storpåsar av kanel och kardemumma till höstens bakning blev det också.

Min fina trälåda kom till användning bredvid spisen för diverse kryddattiraljer.

Idag har Loppis Stallbacken stängt, vi är på gårds auktion i Hälsingland och fyndar.

  • Comments(0)//blog.lavendelolantliv.se/#post414
Next »